Probabil ati vazut calculatoare care merg cu ajutorul celulelor solre, dispozitive fara baterii si care in unele cazuri nu au buton de oprire. Atata timp cat exista suficienta lumina aceste pot lucra in permanenta. Poti avea nevoie de panouri solare mari pentru alte dispozitive.
O celula solara consta din doua sau mai multe straturi de material semiconductor, cel mai întâlnit fiind siliciul. Aceste straturi au o grosime cuprinsa între 0,001 si 0,2 mm si sunt dopate cu anumite elemente chimice pentru a forma jonctiuni „p” si „n”.
Aceasta structura e similara cu a unei diode. Când stratul de siliciu este expus la lumina se va produce o „agitatie” a electronilor din material si va fi generat un curent electric.
Celulele, numite si celule fotovoltaice, au de obicei o suprafata foarte mica si curentul generat de o singura celula este mic dar combinatii serie, paralel ale acestor celule pot produce curenti suficient de mari pentru a putea fi utilizati în practica. Pentru aceasta, celulele sunt încapsulate în panouri care le ofera rezistenta mecanica si la intemperii.
Celulele solare pot fi clasificate dupa mai multe criterii. Cel mai folosit criteriu este dupa grosimea stratului materialului. Aici deosebim celule cu strat gros si celule cu strat subtire.
Un alt criteriu este felul materialului: se intrebuinteaza, de exemplu, ca materiale semiconductoare combinatiile CdTe, GaAs sau CuInSe, dar cel mai des folosit este siliciul.Dupa structura de baza deosebim materiale cristaline(mono-/policristaline) respectiv amorfe.in fabricarea celulelor fotovaltaice pe lânga materiale semiconductoare, mai nou, exista posibiltatea utilizarii si a materialelor organice sau a pigmentilor organici.
Celulele solare pe care le vezi la calculatoare si sateliti se numesc celule fotovoltaice, si convertesc energia soarelui direct in electricitate. Un modul este un grup de celule conectate electric si incluse intr-o rama cunoscuta ca panou solar. Panourile pot fi grupate in grupuri mai mari.
Celulele fotovoltaice sunt facute din materiale speciale numite semiconductoare ca siliconul, care este cel mai comun. Cand lumina atinge o celula, o portiune din ea este absorbita in materialul semiconductor. Aceasta inseamna ca energia luminii absorbite este transferata la semiconductor.
Celulele fotovoltaice au una sau mai multe campuri electrice care actioneaza pentru a forta eliberarea de electroni in urma absorbirii luminii, si determinarea circularii acestora intr-o anumita directie.