Cum sa alegem panouri solare

Cum sa alegem panouri solare

1_04Cumparea unui panou solar poate fi o experienta incitanta dar nu va lasati pacaliti de reclame, atunci cand cumparati un panou asigurati-va ca va concentrati pe cele mai importante aspecte avand in vedere ca faceti o investitie substantiala cu care trebuie sa traiti mult timp.

Indiferent de unde cumparati panouri solare, ele pot costa de la citeva sute pina la citeva mii de dolari. Exista o serie de factori care ar trebui sa fie luati in seama cind cumparati panourile solare pentru instalatia energetica ecologic curata. Nu va bazati doar pe pret, atunci cind va decideti sa obtineti aceasta instalatie; mai jos va oferim citeva sfaturi, cum sa selectati panouri solare, potrivite doar pentru dvs.

Costul panoului este partial definit de puterea lui (in wati), precum și de alti factori, cum ar fi dimensiunea fizica, calitatea materialelor, durabilitatea / longevitatea (termen de garantie) şi diferite certificate de calitate.

Nu este intelept sa alegeti panourile solare, ghidindu-va doar de pretul lor, deoarece acestea pot fi, de exemplu, prea voluminoase, fara certificate, care va vor permite sa primiti subventii din partea statului sau total nerentabile din cauza productivitatii scazute.

Din start trebuie sa stim ce dorim:

1. panouri solare pentru apa calda menajera sau/si

2. panouri solare pentru aport la incalzire si apa calda menajera?

Daca dorim un sistem de panouri solare numai pentru apa calda menajera trebuie sa ne gândim daca avem nevoie de el doar pe perioada primavara - toamna sau pe intreaga perioada a anului? Acest aspect lamurit vom cauta un sistem in functie de performante sau in functie de pret.

Un panou solar ieftin va avea avantajul costului de inceput relativ scazut iar in timp (ani) un randament din ce in ce mai redus.

Un sistem solar perfomant este mai scump initial (nu cu foarte mult) dar confortabil ca performante/service odata cu trecerea anilor.

Alegerea in acest caz este relativ usoara pentru ca producatorii de panouri solare au deja predefinite modele in functie de capacitatile de stocare ale apei tocmai pentru a facilita alegerea de catre consumatori a sistemului potrivit in functie de necesarul zilnic de apa calda.

2. Daca dorim un sistem de panouri solare care sa ne ajute la incalzire si sa produca si apa calda menajera trebuie stiut ca va fi din start numai pe toata perioada anului. Aici deja lucrurile se complica si apar variabile cum ar fi: ce suprafata are casa? cu ce si cum o incalzim in prezent? cum putem sti concret ce aport solar avem pe timp de iarna? Aceste elemente vor fi evaluate profesionist.

Intreaba prietenii, familia, vecinii si colegii care au panouri solare de unde le-au luat. Ei vor putea sa iti explice experienta lor cu panourile, avantajele si dezavantajele.