Energia regenerabila

Energia regenerabila


2_12Energia regenerabila este definita ce energie care provine din surse ce se regenereaza natural ca soarele, vantul, ploaia, valurile  
caldura geotermala.  Energia regenerebila inlocuieste combustibilii conventionali in patru zone diferite: electrice, incalzirea apei si a aerului, combustibili pentru motor si sevicii energetice rurale.

Energia solara este una din sursele de baza ale dezvoltarii acestui mileniu, incadrandu-se in conceptul de energie regenerabila si ecologica, fiind oferita Pamantului de catre Soare in cantitati uriase, comparativ cu potentialul energetic ce ar putea fi folosit, economisind astfel resursele conventionale (petrol, gaze naturale, carbuni, etc), in plus fiind chiar prietenoase cu mediul inconjurator, fiind nepoluante.

    Energia solara este consecventa si continua, ea actionand tot timpul anului si se distinge prin capacitatea sa de a fi rapis utilizata de o mare parte a populatiei rurale sau chiar urbane.

    Utilizarea energiei solare presupune o investitie recuperabila, avand preturi de cost relativ scazute comparativ cu eficienta aportului energetic si- chiar mai mult - daca ne gandim la faptul ca energia solara este complet gratuita , adica in afara de investitia initiala nu vor aparea costuri ulterioare de intretinere, sistemele avnd in componenta panouri solare ale caror randamente sunt in mod obisnuit garantate 10 ani pentru mai mult de 85%.

In vremuri de criza, fiecare dintre noi ne gandim cum sa ne achizitionam lucruri pe care e mai avantajos sa le luam tocmai acum, pentru pretul lor mic datorat acestei conjuncturi economice. Printre cele mai importante achizitii personale in aceasta perioada sunt cele care vizeaza in mod direct confortul si bunastarea familiei si caminului nostru.

    Energia solara reprezinta o investitie sigura deoarece se bazeaza pe o sursa inepuizabila - Soarele - care a fost dintotdeauna cea mai impresionanta si cea mai sigura sursa pentru planeta noastra (incalzire, iluminat). S-a determinat de catre specialisti faptul ca primim de la Soare - in aproximativ o ora - consumul energetic pe an de zile al intregii planete, deci radiatia solara care ajunge la suprafata Pamntului este cateva mii de ori mai mare decat necesitatile energetice mondiale.

    Pe teritoriul Romaniei, pe o suprafata orizontala de 1m2, putem capta anual - in medie - o cantitate de energie cuprinsa intre 900 si 1500 kWh, dependenta de anotimp si de forma de relief corespunzatoare zonei respective, dar si de momentul zilei (de exemplu: pentru unghiurile solare ce se apropie de orizont intensitatea radiatie scade, avand mai multa atmosfera prin care trebuie sa patrunda; intensitatea va creste atunci cand razele soarelui cad perpendicular pe suprafata terestra).

 

Energia regenerabila exista peste tot in lume spre deosebire de celelalte surse de energie. Dezvoltarea rapida a energiei regenerabile si eficienta acesteia este rezultatul cercetarilor facute de securitatea energetica, cei care se ocupa de schimbarile climatice si ce care analizeaza beneficiile economice.