Panouri fotovoltaice - la mare cautare datorita avantajelor numeroase

Panouri fotovoltaice - la mare cautare datorita avantajelor numeroase

 Panouri fotovoltaice  Oamenii de pretutindeni aleg sa foloseasca panouri fotovoltaice din cauza pretului ridicat pe care il preteaza furnizorii consacrati, dar si pentru ca, in ultimii ani, grija pentru mediul inconjurator a crescut imbucurator.

       O definitie simpla a acestor panouri fotovoltaice este accea ca ele reprezinta sisteme care transforma in energie electrica energia solara luminoasa. Principiul de functionare al instalatiilor fotovoltaice este unul simplu: cu ajutorul luminii provenite de la soare panourile confectionate din siliciu sunt transformate, impreuna cu acumulatorii, in circuite electrice. Acestea ne ofera posibilitatea sa folosim curentul alternativ (transformat de catre invertor), iar diferenta dintre aceste instalatii si furnizorii obisnuiti este, de cele mai multe ori, doar mai putin costisitoare.

     Instalatiile fotovoltaice au numeroase beneficii. In primul rand, trebuie sa tinem cont ca energia produsa cu ajutorul razelor solare este o alternativa ecologica care nu dauneaza mediului inconjurator si care, in momentul de fata, reprezinta o sursa inepuizabila. Daca va sperie costul mare al unui astfel de sistem fotovoltaic, trebuie sa aveti in vedere faptul ca investitia este una de pe termen lung, acestea avand o durata de viata de pana la 35 de ani. In timp, costurile unui panou fotovoltaic se vor amortiza si, daca ideea de a deveni chiar dumneavoastra um mic furnizor va surade, e bine sa stiti ca puteti injecta in retea curent electric pentru care statul va va plati.

      Daca acum cativa ani aceste inventii pareau ceva de domeniul SF pentru cei ce nu aveau astfel de tangente, trebuie sa punctam faptul ca principiul pe care functioneaza sistemele fotovoltaice nu este unul tanar, ba din contra, el a aparut acum zeci de ani. In plus, din ce in ce mai multe institutii ale statului aleg sa monteze pentru iluminatul public astfel de instalatii, drept dovada stand lampile de pe alei si nu numai. Tot aceste panouri fotovoltaice reusesc sa puna in functiune concomitent economia si ecologia. Aceste inovatii in domeniul energiei electrice nu fac altceva decat sa protejeze mediul inconjurator (in mare parte datorita lipsei de noxe degajate in aer) si sa ne faca pe noi sa scoatem mai putini bani din buzunar.

    Montarea panourilor fotovoltaice se face cu ajutorul unor suporturi special create si este posibila pe acoperisul casei/blocului sau intr-un teren deschis, avand mare grija ca acestea sa fie pozitionate astfel incat sa nu fie umbrite. Tot in cadrul montarii trebuie sa se mai tina cont si de materialul din care este confectionat acoperisul si de unghiul de inclinare.

   In functie de modul in care utilizam energia generata de aceste instalatii, ele pot fi catalogate in sisteme Off Grid, cele ce nu sunt conectate la retea, independente si sisteme On Grid, acele sisteme care produc mai multa energie decat ii este necesara detinatorului si care sunt conectate la retea - injectand in aceasta curent electric. Este bine ca inainte sa decideti asupra dimensiunii unui panou fotovoltaic sa luati in considerare nivelul maxim de energie pe care l-ati consuma in mod normal si, in functie de acesta, sa faceti cea mai avantajoasa alegere.

Panouri solare fotovoltaice   Panourile fotovoltaice pot fi de mai multe tipuri: cu celule solare monocristaline, au o eficienta crescuta; cu celule solare policristaline, panouri in cazul carora randamentul nu este ridicat; cu celule solare amorfe; cu celule solare cu film subtire, dar si altele de tipul celule solare Gratzel sau cu celule solare cu concentrator. Ca si principale componente ale unui instalatii fotovoltaice amintim, pe langa panoul propriu-zis, invertorul, care produce din curent continuu curent alternativ, acumulatorii care inmagazineaza energia produsa, o unitate de control a acestora, dar si cablurile si intreaga instalatie care distribuie energia acolo unde dumneavoastra puteti sa o folositi confortabil.

    Costurile intretinerii unor astfel de panouri fotovoltaice nu sunt ridicate, insa nu trebuie sa uitati de ingrijirea acestora astfel incat ele sa functioneze la capacitatile maxime si sa aiba un randament ridicat. Reviziile periodice sunt, de asemenea, indicate, in vederea controlarii partilor componente si a suporturilor, care, in timp, se pot deteriora.

     Alegerea acestui tip de energie alternativa, verde, este avantajoasa atat in plan financiar, cat si in plan social deoarece fiecare gest ajutator catre natura si tot ceea ce ne inconjoara nu este trecut cu vederea si cu siguranta nu este inutil.